Καλέστε τώρα

25310 20270

Οι κάλοι στα πόδια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν και μπορούν να φέρουν μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα μας. Αν και δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ενοχλητική αίσθηση ακόμη και προβλήματα κινητικότητας. Ωστόσο, το μυστικό για να τους καταπολεμήσετε είναι λίγη εξτρά φροντίδα και στο σημερινό άρθρο θα εξερευνήσουμε λύσεις για το πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Πώς δημιουργούνται οι κάλοι στα πόδια

Πάντα η βέλτιστη λύση έγκειται στο να βρούμε την ρίζα του κακού, τις αιτίες δηλαδή που δημιουργούν ένα πρόβλημα. Οι κάλοι στα πόδια, λοιπόν σχηματίζονται ως αντίδραση στην επαναλαμβανόμενη πίεση ή τριβή στο δέρμα του ποδιού και εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα και στα δάχτυλα των ποδιών. Αποτέλεσμα της συνεχόμενης πίεσης είναι ο σχηματισμός κάλου με πυρήνα, που φθάνει στα βαθύτερα, ευαίσθητα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας πλέον πόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με κύριο τα ακατάλληλα παπούτσια - δηλαδή παπούτσια στενά ή γόβες και μπότες με ψηλά τακούνια, κακής κατασκευής, με εσωτερικές ραφές ή εξογκώματα, που δεν εφαρμόζουν σωστά στο πόδι. 

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να φοράμε πάντα παπούτσια και κάλτσες που μας κάνουν σαν μέγεθος, παπούτσια που δεν είναι ούτε πολύ χαλαρά, ούτε πολύ σφιχτά και καλύτερα να ψωνίζουμε για τα υποδήματά μας στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια μας μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένα, ώστε να κάνουμε μια πιο σωστή επιλογή.

Επίσης ενοχοποιούνται σαφώς η πολύωρη ορθοστασία που επιβαρύνει και ταλαιπωρεί τα πόδια σε υπέρμετρο βαθμό και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που προκαλούν κραδασμούς όπως το τρέξιμο ή ο χορός.

 Ό, τι κάλο κι αν αντιμετωπίζετε:

  •       δακτυλικό κάλο
  •       μαλακό κάλο ανάμεσα στα δάκτυλα
  •       ή πελματιαίο κάλο

το σημαντικό είναι να γνωρίσετε το πόδι σας και τις ιδιαιτερότητές του, κάτι που πολύ εύκολα μπορείτε να κάνετε με μια πελματογράφηση.

Αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια

Ενώ οι κάλοι στα πόδια , όπως προαναφέραμε, γενικά δεν είναι επιβλαβείς, μπορεί να είναι αντιαισθητικοί, επώδυνοι και άβολοι. Υπάρχουν διάφοροι άπλοι τρόποι για την θεραπεία των κάλων, όπως:

Μουλιάζοντας τα πόδια σε ζεστό νερό με ένα φακελάκι Foot Bath Ποδόλουτρο της Gehwol που περιέχει αιθέρια έλαια ώστε να μαλακώσει και να καθαρίσει σε βάθος το δέρμα. Το ποδόλουτρο της Gehwol καθαρίζει βαθιά τους πόρους του δέρματος, φρεσκάρει την περιοχή και καταπολεμά και την κακοσμία των ποδιών.

Εφαρμόζοντας μια κατάλληλη ενυδατική κρέμα για να μαλακώσει ακόμη περισσότερο η περιοχή και να διευκολυνθεί η αφαίρεσή του κάλου, αλλά το κυριότερο για να βοηθήσουμε να μην ξανά δημιουργηθεί!

Αφού μαλακώσει η περιοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ελαφρόπετρα για να αφαιρέσουμε απαλά τον κάλο.

Βέβαια, αν το πρόβλημα παραμένει ή ο κάλος είναι πολύ βαθύς και το κυριότερο αν υποφέρουμε συνδυαστικά και από άλλες παθήσεις που απαιτούν προσοχή στην καλή υγεία των ποδιών, όπως διαβήτης, ευαίσθητο δέρμα ή περιφερική αρτηριακή νόσος, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε σε κάποιο ποδολόγο, να μας κάνει την αφαίρεση του κάλου και να χρησιμοποιούμε τα παραπάνω προϊόντα προληπτικά, κάτι το οποίο θα αναλύσουμε περαιτέρω παρακάτω. H αφαίρεση των κάλων σε έναν ποδολόγο -ποδίατρο είναι πάντα η πιο ασφαλής λύση.

Πρόληψη κάλων στα πόδια

Υπάρχουν κάποιες απλές τακτικές που αν τις υιοθετήσετε, μπορείτε να αποτρέψετε την δημιουργία κάλων στα πόδια σας.  Το κυριότερο είναι όπως είπαμε και πριν να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και παρέχουν επαρκή υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών. Χρησιμοποιείτε στα υποδήματα σας ορθωτικά πέλματα, για να βοηθήσετε στην ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης στο πόδι, ώστε να αποφύγετε την δημιουργία όχι μόνο κάλων αλλά και σκληρύνσεων ,αλλά και να αποφύγετε πόνους ακόμη και στην μέση, τα ισχία και τον αυχένα! 

Σαφώς πρέπει να φροντίζετε την τακτική περιποίηση και ενυδάτωση των ποδιών σας με τα προϊόντα που προαναφέραμε για να διατηρείται το δέρμα απαλό και ελαστικό, ιδίως στα σημεία που υπάρχει προδιάθεση. Λίγο πολύ λοιπόν, σε όλους μας έχουν τύχει και γνωρίζουμε πόσο επώδυνοι μπορούν να γίνουν οι κάλοι. Η ελλιπής περιποίηση των ποδιών, η λάθος επιλογή παπουτσιών και οι πιέσεις στα πόδια είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση τους αλλά με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση της εμφάνισης των κάλων και των σκληρύνσεων, οπότε φροντίστε καθημερινά τα πόδια σας για να τα διατηρήσετε υγιή!